Assisi

Frans af Assisi’ Porziuncula kapel

Frans af Assisi’ Porziuncula kapel

Assisi  er en lille by som ligger ved Subasio bjerget i Umbrien, Italien, og som mest er kendt for at være stedet hvor San Francesco d`Àssisi, eller Frans af Assisi, levede og virkede.

Frans levede på 1200-tallet, og han forlod brat sit liv som sønnen af den rige købmand i byen, efter at have hørt Guds stemme. Det var fra kristus- korset i San Damiano kirken han fik sin åbenbaring. Det fik ham til at vælge troen og et asketisk liv i stedet for alkohol og kvinder.  Han forlod sin familie og sit almindelige liv under stor opstandelse midt på bytorvet, hvor han lagde alt sit tøj og verdslige gods fra sig, og gik sin vej uden en trævl på kroppen.

Stemmen fra korset bød ham også at gå og renovere Guds bolig, et lille forfaldent kapel i udkanten af Assisi, Porziuncula, og det gjorde Frans. Snart kom der flere til som gerne ville følge ham og valgte også dem at frasige sig sine ejendele og sit gamle liv.  Dermed begyndte han sin Franciskaner ordenen, verdens største munkeorden.

Kendetegnet for munkene i dag er stadig at de intet selv må eje og at de går i gråbrune dragter med et reb om livet.

I Assisi er Basilika de San Francesco  den største kirke som er viet til Frans, og som man begyndte at bygge på allerede 2 år efter hans død i 1226. Den ligger i den vestlige del af byen og er inddelt i 2 niveauer. Den øverste indeholder bla velbevarede frescer (kirkemalerier) fra 1200 tallet af bla Giotto  og Cimabue og nede i krypten ligger Frans´jordiske rester.

Hele Assisi by er den dag idag fuldkomment præget af den hellige Frans, og de 2 er uopløseligt forbundne. Mennesker fra hele verden valfarter derhen, på pilgrimsvandringer og sjælerejser eller blot som turister, for at gå i Frans´ fodspor og se de steder hvor han virkede og levede.

Der findes mange kirker og hellige steder i Assisi, efter at i 800 år været pilgrimssted for kristne og katolikker fra hele verden. En af dem er Santa Maria degli Angeli der efter sigende skulle være d. 7:ende største kristne kirke i verden.  Den enorme kirke er bygget over Frans´dødsleje, og samtidigt er den bygget ovenpå og omkring  det lille kapel, Porziuncula, hvor Frans og hans tilhængere holdt til i begyndelsen.

Det lille kapel er et særligt og meget stærkt  healende sted og mange mennesker kommer derhen og sidder i meditation og bøn.

Det var også her, i Porziuncula kapellet, at Clara eller Chiara som hun hedder på italiensk, sluttede sig til Frans og hans nye bevægelse, palmesøndag  år 1212. Clara stiftede den kvindelige gren af Fransiskaner ordenen,  Klarisseordenen, og der findes et klarisse kloster i udkanten af Assisi.  I Basilica di Santa Chiara i Assisi ligger Clara begravet.

Hvis man vil kan man efter en kort vandring

Uden for byen og lidt op ad bjerget, kommer man til et frodigt og smukt område hvor Frans og hans følgesvende boede i deres grotter. På stierne i skoven mellem disse grotter er der opstillet hundredvis af trækors, der skaber en meget speciel atmosfære.